Sunday, March 6, 2011

CARA NAK BUAT BLOG (CREATE BLOG)

Assalammualaikum wbt..

Pergghh..tajuk cam bagus poyo nak mam! hebat sangat lah tu nak ajar orang buat blog an??hee..lex lu beb! sap kok lu!^_^' oraite cikcleo buat tutorial ni sebab ada kawan cikcleo yang cakap cenggini;
'Ika (nickname cikcleo kt sini) kelas TID aku kene buat blog! nanti ajar ek?'
'Ika aku kene buat blog nanti pape hal yang aku tak paham aku tanya ko ek!'
'Wei ika, bile ko nak ajar aku buat blog?'
'Wei ika nanti ajar aku buat blog!'
Ok semua lebih kurang sama jerk..hehe. Dorang jadi cenggini sebab ade satu course yang dorang amik kat sini lecturer tu bg 5% untuk siapa yang create blog! hohoho..seb bek cikcleo da hambik course tu. kalo tak sah2 lah cikcleo goyang kaki je sambil dapat 5%.hahak. 

Oi pompuan! stop membebel boley???nak lari tajuk ka??^_^' oraite let's we start the tutorial ohkey??Oklah!.

First of all uolss angkat sikit kelopak mate tu..pandang dekat bucu laptop or PC belah kanan kt atas ye..ngeee~dah2 tengok je picture kat bawah nie..susah2 jer~

Hah!! click dekat Create Blog tu. Kalo tak nampak sila klik gambar untuk dia membesar.
Hah! dah? lepas tu nanti ada keluar form macam ni pulak,


Uolss isi je foam nie..yang penting isi apa yang dia nak tu k..habish jer sila klik button continue tu. Then isi dan isi lagi sampai muntah.hee. xde tipu je. isi uolss punye Name Blog and then pilih la template yang berkenan dihati..

Siap x???siap kan??hee..nak bagi tips sikit untuk pemilihan URL and template.  kalo boleh kan pilih lah URL yang senang nak ingat dan tak berbelit lidah nak menyebutnye. Pastu template tu pilih yang kemas. macam cikcleo pilih yang 2 column je. ikot la banyak mane widget korang tu. Tapi jangan la letak widget banyak2 sangat..nanti berat xda sape pon nak masok blog uolss..putus asa mereka..sian.

Ok x??senang je kan nak create blog. tak payah sesusah. Apa?? macamane nak buat blog jadi santek dan kemas??? Ok2 nanti cikcleo buat tutorial lain yer?? sila angkat kening 2x tanda setuju! hikhik. Kalo ade sesiap yang tak paham lagi tu.  nanti rodger2 ar caye ye! ^_^

p/s: entry ini untuk mereka yang belom ade blog dan bercita2 hendak buat blog.eceh! yang otai sila jalan sambil angkat tangan je kat blog cikcleo ni..boley? boley ke? ;)

GUD LUCK  KAWAN2..SEMOGA DAPAT 5% YANG DIIDAMKAN ;)
 
 
 

7 comments:

Raji berkata said...

hahahah bgus2 kau dpt gak tarik kwn2 kau join blog ;D
ak dlm usaha lgi
atleast ad gak geng2 click nuffnang =="

NyetNyet said...

hye ! saya folo kamu !

kay_are said...

kawan saje2 nak buli je tu.. xkan wat blog x reti.. wat fb lagi susah.. tapi sume tau.. cane tu?? huu

Qaseh dalia adelia said...

baek cekgu hik2

nelly said...

Info yang bagus !!

Manja (let it be my sweet name) said...

hehe... sesuai untuk new blogger :)
dulu waktu masa2 nk buat blog, tercari2 mcm mana nk buat huhu

kau kesah ke?? said...

ohohoho .. aku ni tak tarik sesapa lagi or tada sapa nak suh aku ajak wat blog. uhuhu