Friday, March 4, 2011

ALLAH SURUH TUTUP AURAT! BUAT TAK???

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalammualaikum wbt..

Punca gambar - google

Hari saja nak share eh rasenya bukan share tapi memperingatkan kembali kepada yang alpa termasuk diri sendiri tentang aurat kita.  kepada semua umat islam pasti sudah tahu batas2 aurat kita kan?? so tak payah la cikcleo nak terangkan lagi satu persatu.  kenapa kita tutup aurat??well..sebabnya itu semua adalah perintah Allah kan?? tapi kenapa masih ade lagi  umat islam yang ingkar perintah Allah nie? waallahualam..

kita dengar cakap mak kite kan??
dengar cakap ayah!
kita dengar cakap cikgu kat sekolah!
ikot peraturan jalan raya sebab takot kene saman dengan polis.
tak berani melanggar peraturan negara sebab nanti masuk jail.

Tapi!!!! kenapa susah sangat nak ikot peraturan yang ALLAH SWT dah tetapkan???penah fikir tak?siapa yang lagi berkuasa dari semua2 nie??siapa yang memberi keizinan kepada kita hidup dimuka bumi nie??hmm..

Paling senang dan paling ramai yang ingkar adalah suruhan ALLAH SWT terhadap perlunya seorang umat islam tu menutup aurat. cikcleo pon bukan baik sangat.cikcleo tahu cikcleo tak 100% menutup aurat mengikut  seperti yang telah digariskan..terlalu terikut dengan fesyen sampai tujuan bertudung tu lari..kepala ditutup litup tapi dada terdedah!!

lagi best ade setengah orang yang bila ditanya kenapa tak bertudung atau tidak menutup aurat jawapannya

'tak sampai seru lagi la'

waahh macamne kalo maut sampai dulu sebelum seru???fikir2 kan lah..balasan kepada yang mendedahkan aurat telah diberitahu. jika hati kental menerima nya silakan lah! waallahualam..

satu lagi perkara yang selalu didengari..

'ishk walaupon aku tak bertudung perangai aku xde la seburuk die..bertudung je lebih..perangai teruk!'

Baik sangat kah kita kalo ingkar suruhan ALLAH?? suruhan ALLAH tu pon kita xdapat ikot macamne lah agaknya hidup kita kan??

Dan untuk kaum adam pula..jika anda sudah berkahwin dan mempunyai anak..didiklah anak2 anda kearah kebaikan.jagalah aurat mereka..kerana dari pandangan cikcleo walau seorang lelaki itu mempunyai pangkat yang tinggi, dihormati oleh semua orang, kaya dan seba serbi boleh tapi masih gagal jika tidak dapat mendidik anak dan isteri untuk menutup aurat!  

Tahukah kamu bahawa seorang suami dan bapa akan dipersoalkan tentang ini di akhirat kelak..kerana gagal mendidik anak dan isteri untuk menutup aurat!

si anak pula tak kasihan ke pada ayah??lagi2 yang telah meninggal dunia..mereka bakal dipersoalkan!sedih rasenya.

Tapi kalo da menutup aurat tu.perangai tolong lah jaga! kita sebagai seorang muslimah mempunyai tanggungjawab untuk menjaga nama baik agama kita! tak payah lah buat perkara yang menjatuhkan image seorang muslimah. cikcleo rase malu kalo keluar ke shopping mall nampak pasangan kapel yang berpeluk2an..kamu menutup aurat tapi kamu berpeluk2an dengan lelaki yang bukan muhrim! buruk betol rupenya..please don't do this at anywhere ok! ;p behave ur self!

dan ade juga lelaki yang suka tengok isteri atau aweknya yang free hair, yang sexy,  bangga sikit nak tunjuk kat orang kan!!!! perghh memang santek beb! mantopz sungguh la..balasan di akhirat nanti pon xkurang hebatnya..mantopz lagi lazat!

nak tanya yang perempuan nak ke lelaki macamni dibuat suami??OMG..jap g dia nampak yang lagi sexy dan mantopz..die hye2 bye2 kat kita! time tu rasekan lah!

yang lelaki pulak nak ke perempuan yang sexy maxi tu?? ntahlah..cikcleo bukan lelaki..tapi selalu dengar deorang ckp 'orang macamni setkat buat skandal boley la..nak wat bini carik yang solehah sikit la beb!' ;p

hahaha macam2 ragam..psstt org lelaki nie kalo da mengumpat lagi dasat dari pompuan taw!!ha yang nie fakta bukan auta yer.
punca gambar - google.

semoga kita dapat membezakan mana perkara yang  baik dan mana perkara yang buruk..sila renung2kan dan selamat beramal!

SEMOGA PENAMPILAN KITA SELARAS DENGAN KEPERIBADIAN KITA!

6 comments:

Manja (let it be my sweet name) said...

kalu lelaki ambik kesempatan kat perempuan tu, bgi dia gurl tu bukan untuk buat isteri,
kalu lelaki tu x pernah ambik kesempaan kat gurl tu, maknanyer gurl tu calon isteri die. hehe

cikcleopatra said...

@Manja (let it be my sweet name)
hehe..tapi susah nak dpt laki yg xambil kesempatan nie..napsu oh napsu!

Raji berkata said...

yeahhh this is so true..
biasanya tu lah jawapan yg bese org kasi
xsmpai seru lagi..
Allah dah beri kita nikmat Islam xperlu lagi kita susah2 mencari agama yg benar..

still nak tnggu seru juga ker cmtuh..
kdg2 cm pelik jgak knape bertutup aurat tapi still xsmpurna.. lps tu bila org tgk salahkan org lain plak gatal lah hape lah =.=

cikcleopatra said...

@Raji berkata
hahaha..betul tu raji..lepas nie xpayah la nak tunggu seru kan???kot allah tu nk bg seru ..kalo xnak??sampai mati la camtu..waallahualam..

Shazrizul said...

Hakikatnya kebanyakkan perempuan zaman sekarang bertudung kerana fesyennya je. Xde pun yg bertudung semata2 krn nk tutup aurat. Ada jugak yg bertudung sbb ikut artis kesayangan mereka. Tp x semua perempuan mcm tu. Ada setengah tu mmg niat hati die nk pakai tudung utk tutup aurat. Manusia x perfect kan. Ada yg baik, ada yg buruk. Dlm baiknya, ada jugak buruknya, dlm buruknya ada baiknya. Hahaha. Ye, mmg btol ada lelaki ckp yg tak bertudung tu stock scandal atau pakai buang and kalo nk buat bini cari yg solehah. Tp x semua mcm tu. Ada setengah lelaki die lagi suka perempuan x bertudung. Ada yg suka perempuan jenis on off. Kejap tudung, kejap tak. Ada jugak die suka awek die bertudung, tp die dpt awek die x bertudung. So die cuba pujuk awek die soh pakai tudung. Kalo awek die pakai, alhamdulillah. Dpt jugak la pahala mamat tu. Hehehe. Panjang plak berleter ye. Sorry. Hahaha.

cikcleopatra said...

@Shazrizul
whoooaaa..panjangnye chaz!!haha..btol tu chaz..caye setuju!!hehe.