Tuesday, April 12, 2011

Sunat menutup Mulut Bila Menguap dan Makruh mengeluarkan Bunyi ketika Menguap

Assalammualaikum wbt..

pic google

Actually i very2 dislike people yang menguap tak tutup mulut..Rakan-rakan dan orang terdekat memang da tahu lah perangai aku yang satu ni. pantang betol la orang menguap tak tutup mulut. buruk bebeno..lagi-lagi kalau perempuan..ishk3..

Bukan susah pon angkat tangan tutup mulut tu..semudah ABC..hehe.Actually bukan saja-saja kita disuruh tutup mulut. Dalam islam sunat kita menutup mulut kita menguap walaupun sedang solat. dan makruh menguap hingga mengeluarkan bunyi. Ibnu Asunni telah meriwayatkan daripada Abdullah bin Az-Zubair r.a, katanya telah bersabda Rasullah s.a.w makksudnya : 
Sesungguhnya Allah azzawajalla  membenci mereka mengangkat suara (mengeluarkan suara) ketika menguap dan bersin. 
Dan  Diriwayatkan oleh Muslim daripada Abu Said-Khudri, katanya telah bersabda  Rasullah s.a.w yang  maksudnya : 
 Apabila seseorang itu menguap, hendaklah dia meletakkan tangannya pada mulutnya kerana sesungguhnya syaitan itu akan masuk melalui mulut yang terbuka.

Jadi sedaya upaya la untuk tidak menguap atau tutup mulut tu ketika menguap.

Mulakan la amalan ini dari sekarang dan didiklah anakmu agar ia menjadikan perkara ini sebagai amalan =)

p/s : terbaca kosmo semalam tentang seorang remaja wanita di Kingsthorpe Britain yang tak boleh tutup mulut selepas menguap..ishk3..naseb doktor boleh tutupkan. kalau tak nganga la seumur hidup.

8 comments:

NAD_YA said...

thanks cik cleo. :)
sebab share info ni.

Cik Ezy said...

nguap smpai krem mulot..
haha..
mak saye ckp kalo xttop mulot nt setan masok..
ngeee

http://aniesandyou.blogspot.com said...

kdg2 lupa nk ttp mulut ;-)

kay_are said...

baik lak cikcleopatra malam ni, tak dapat rase aura membunuh kat sini.. =P ape pun, sentiase r menutup mulut bile menguap dan gak bile ketawa.. baru ayu.. =P

josrevalution said...

salam..erk..haha..betul tu..tapi kengkawan d tmpat keje sy bnyak pon yg x tutop mulut..awek2 plak..haha..tpi belom tnya lg..nanti tnya diorang..:)..

cara buat scroll dan background collour pada comment box

Misliana Shafie said...

Hmmm.. pengajaran tue..

Nak invite join lucky draw..

http://mysarah-aqeel.blogspot.com/2011/04/dayana-az-dan-miszydian-lucky-draw.html

nelly said...

wah .nice info !

c!k bella said...

http://belladedott.blogspot.com/2011/04/nak-wat-contest-la.html lets join dis contest...