Saturday, April 30, 2011

Pulau Payar Awesome!

Assalammualaikum wbt..

Siapa pernah ke Pulau Payar?? i bet tak ramai yang dah sampai tempat tu. huhu..sebab tempat tu exclusive sangat..tiada pelancong yang dibenarkan tido di pulau payar..ops before that, tahu ke pulau payar terletak kat mane?haha..well it's located in Langkawi. mengambil mase lebih kurang satu jam untuk sampai dari Jetty Kuah.

Haa kenapa tempat tu tak dibenarkan untuk pelancong bermalam? sebabnya Pulau payar merupakan kawasan taman laut malaysia. tempat tu ada carrying capacity. feri bawa pelancong boleh datang 2x saja. pada pukul 9pagi untuk hantar pelancong ke pulau payar, dan pukul 3 nak ambil pelancong balik. boat terakhir pada pukul 3..kalau lambat tido la sorang2 kat pulau payar tu..huhu. tapi aku pernah tido kat sana!!! yeay lucky of me and friends..because we did a 'Marine Education & Conservation' there. so after 3petang o'clock..that island is ours.hahaha..mmg syok la bile dalam pulau tu ada kami2 je.

actually why i said pulau payar exclusive and expensive because..untuk snorkeling selama 5 jam je dah kena bayar RM250 and above..kalau nak tido sana pulak dah beribu. tapi tak semua boleh tido sana. VIP pon kdg2 susah nak dapat permission. moslty pelancong dekat pulau tu adalah pelancong luar. susah nak jumpe domestic tourist.

tempat tu sangat cantik! agak jauh jugak kami snorkeling. coral masih banyak dekat situ.but beware because banyak landak laut. landak laut ni berbisa taw! so kalau air surut tu susah sikit la nak snorkeling. asik nak terlanggar coral jer. kita tak boleh sentuh coral!!! sebab coral tu akan mati! sian ikan2 dilaut kalau coral mati. nanti depa takda makanan dan tempat membiak..pastu nanti dia xnak datang tempat tu lagi. sape yang rugi? generasi akan datang jugak yang rugi.

the best part in pulau paya is..we can see the baby shark! serious! but i takot lah..haha..tapi trust me baby shark dekat sana jinak2 berlaka. dia tak makan orang. just jangan bagi makan la dekat baby shark ni. so now lets enjoy pulau payar view!




















Junggle trekking ke menara tinjau

arrived..we can see pulau segantang from here. the nearest island with pulau payar

kami snorkeling sampai ke langkawi coral tu taw..best!! tmbh dengan melawan arus lagi.pergh penat.



Talk about marine education

BBQ nite.

at the morning ok. senamrobik.wehuu..

beautiful vi





Event Cl



Jernih sangat seyh air dia






Fish feeding



Look!! baby shark!


Sayonara Payar Island!

KEINDAHAN HIDUPAN LAUT PERLU KITA JAGA DAN PELIHARA KERANA IA BUKAN MILIK KITA TETAPI KITA PINJAM DARI GENERASI AKAN DATANG

8 comments:

cik nurussalwa said...

birunye aer laut tu..
tak pernah sampai lagi pun pulau tu..
mcm best..
nanti nk p la :)

CikHaniBhulat said...

wow, byk nyew ikan....baby shark????hani pernah g langkawi..tp xdew wat xtvt laut pon.just jejalan jew...hurm...snorkeling dia sgt mahal la..g pangkor jew la..murah..hehe =)

fifianggun said...

mmg cntikkkk

josrevalution said...

wow....canthek sungguh tmpat pulau tu kan..tapi harga nak p pun canthek juga..huhuh..belum penah p..nanti kalo ada duit p lah..ari tu member ada p..pastu dtg bawa hadiah tangkai kunci lambang langkawi aje..hehe..cian kan..


10 lagu top masa kini part 3

amna said...

agak2 kalau tak reti berenang dia benarkan kita ber-snorkeling ke?

btw, pemandagan yg sgt2 memikat. indah :)

Jahidih Saili said...

Salam..
pertama kali dgr nama pulau ni..
bila tengok gambar, mmg sgt2 cantik..harap2 dpt peluang ke sana suatu masa nanti..

kay_are said...

cane nak komen ye.. ko bagi sikit banyak nye gambar sampai aku pun x reti nak komen.. sebabnye?? ko dah wat aku jeles ni!! lain kali nak datang pulau tu, ajak2 r aku join sekali.. uhuk

nurul iman zainudin said...

ya allah cantiknya...
pnah g p.pehentian tp x secantik ini!