Wednesday, July 20, 2011

Braces: Akhirnya..Aku Si Gigi Besi.

Assalammualaikum wbt..

Yeay..setelah 24 tahun baru aku dapat pakai braces! haha..setelah sakit mencabut gigi ku yang kukuh ini. seperti dekat entry aku di SINI dan kemudian lagi 2 gigi di cabut tapi tak seteruk yang sana tu..so boleh tengok SINI..Akhirnya braces dapat juga bersatu dengan gigi ku..keke..

Setelah aku pergi jumpa 3 doktor untuk mendapatkan khidmat nasihat. lastly aku pilih klinik impiana kajang. memang aku ada jumpa klinik yang lagi murah untuk perkhidmatam braces ni. ia semurah 3k. tapi after fikir baik-baik aku memilih perkhidmatan dari pakar braces sendiri.

Apa yang penting untuk membuat braces adalah x-ray. selepas x-ray baru lah doktor boleh tengok keadaan gigi kita. aku dulu x-ray dekat klinik lain. then pergi buat dekat impiana ni. tapi sebenarnya dekat Impiana Dental ni semua dah lengkap. dari A to Z just buat dekat klinik dia je. senang! harga pun sangat berpatutan. tapi kan aku dengar after raya ni harga dah lain. naik lagi. huhu. nasib baik aku buat cepat. harga standard pakai braces dekat klinik swasta dan khidmat pakar dalam 5k. tapi aku dapat 4.5k. so jimat 5rat. hehe.

Actually ada 6 step nak pakai braces ni..1st: pergi consultation dengan dentist, 2nd: x-ray. 3rd: cabut gigi 2 batang, 4th: cabut gigi lagi 2 batang (step 3 and 4 bergantung kepada jumlah gigi yag kena cabut) 5th: pakai getah di celah gigi untuk merenggangkan gigi agar senang nak masukkan besi untuk tapak braces nanti 6th: pakai braces! semua step ni makan masa dalam sebulan la.

semalam after kerja, shoot terus ke kajang. sampai-sampai terus masuk bilik doktor. sejam kemudian baru keluar dengan braces pink aku. keke. memang tak sakit pon pakai. relax je. siap pakai google lagi.. baru lah aku taw macam tu rupanya pasang braces..main dengan gam lah, dawai lah, getah lah, besi lah..adei macam-macam..

keluar-keluar je bilik doktor semua pun nak pandang..rase nak je lempang semua yang ada kat situ laju-laju. dah la aku tak reti nak tutup mulut bile dah pakai tu.hahaha. so senyum manjang je la. rasa style sangat pakai braces..ngeh3x..

so buat sementara waktu ni makan bubur je..masak sendiri ok!

sebelum pakai braces..miss Jo dengan gigi rabbit!

selepas..hehe.nampak x? huduh sebentar..
sebarang soalan tentang braces sila tanya kepada saya..cewah..poyos. ok done! tunggu 3tahun lagi. bukak dan khawin..muahaha..

bye!


36 comments:

cik hani said...

kwn opis pun pun baru nk pasang braces,..tgh check up dulu. maybe lepas raya pakai..
dia pun cakap kos braces tu akan naik lps ni..

Anyss Han said...

teringin juga mahu pakai pendakap gigi.. tapi belum masanya lagi.. :))

am following you.. :)

jasiera said...

amboi ika...lepas bukak braces tros nak kawin yer...berlawan lah ko ngn elok..tapi bab kurus aku kompom ko meng...hehehe....pas ni ika mkin cantek...jeles!!!!huhuhu

Hafizi Sakan said...

jln2..bace jap..n follow blog nieh!!....(http://kitamengonsi.blogspot.com/..jemput singgah n follow!)

cikcleopatra said...

mahi : wakakakaka..harus lah temah..mak nak lawan kau..keke.

b a m b a m ' s said...

tang cabut gigi tuh yang x sedap didengar!! huhuhu..

kita trauma ngan doc gigi! ahhahah..

FARAH IZWANI RAMLI said...

teringin gak nak pakai braces ni.
tapi sakit tak?

SoPHiEa ZaaRa said...

mesti sakit kan? saba ye~ no pain no gain <3

Payung kuning said...

kak...nak tye..yg pasl kos 4.5k 2...boleh byar sikit2 or..skli bgi?

cikcleopatra said...

payung kuning : bayar sikit2 yg..1st payment dlm 1500k, then every month baru bayar lagi.

shazrin said...

nak tanya pasal braces ni. consultation & cabut tu berapa cost dia? termasuk tak 1.5k tu?

cikcleopatra said...

shazrin..cabut gg ngn consultation laen harga la syg..xtermasuk..

Anonymous said...

kak , kalau dengan klinik kerajaan cane ? bt mase ni baru bt pattern dengan xray ? lpas ni die nk bt ape ?and bape lame die nak amek baru dapat pakai fully braces to ? hehe leceh la sb asyik2 nak apply cuti tpi bnde yg dibuat sekali appointment to sikit je ;)

cikcleopatra said...

kalo ngn klinik kerajaan akk kurang pasti..tp yang akak taw dr kawan akak yg pakai braces dgn HUKM pas x-ray die akan wt acuan. pastu die akan suruh adk p cabut gg adek dulu kalo adek kene cabut la..cabut gg kat klinik kerajaan yg laen la.lepas dah cabut semua gg, lpas tu baru dia psg braces..

23 said...

Hi, gigi u yg kena cabut tu yg belah mana? sbb tgk depan da cantik

cikcleopatra said...

23 : gigi yang saye kene cabut tu gg geraham kecil..xnampak kalau senyum sopan poyo cenggitu..tp ce gelak terbahak2..kompom nmpk lompong.hehehe.

23 said...

geraham? confirm sakit. *takutnye* gigi u berlapis ke yg kene cabut smpi 4? byk tuuu

Anonymous said...

Salam, nak tanya. Dekat klinik gigi suria tu dah siap pakej ke braces tu? Kalau bracket tu tercabut kene bayar extra tak?

fa'a roslee said...

akak sye dlm proses tgah pakai braces . sye tgah pkai getah kat celah gigi skrang ni . means this is the fifth stage ke ?so sye akan pkai dlm mse trdekat ?

cikcleopatra said...

23 : gigi tak berlapis tapi gg i rapat2..so xde ruang nak tarik ke belakang..tu pasal kene cabut gigi.

cikcleopatra said...

Anonymous : tu package braces jer..kalau tercabut bracket nye xtaw la pulak saye..sbb saye skrng buat dkt klinik impiana ;)

cikcleopatra said...

fa'a roslee : yup!!welkem to my club..hehe..gth tu tujuannya utk bg ruang agar senang dentist nak pasang tapak braces tu nnt..sakit kan!!haha.

Anonymous said...

macam mana bayaran utk klinik gg impiana tu?

Anonymous said...

hai.saya baru nak pakai braces.dah cabut 4 gigi. x sakit pun. ^^
by the way, nak tnye. step 5 (pasang getah) tu sakit x? :)

nunster said...

hi.. saya nak tanya ni.. saya pon buat braces dekat klinik gigi yang sama.. tapi saya ada masalah dengan waktu klinik dibuka, saya individu bekerja, jadi saya selalu ambil masa awal pagi untuk pergi klinik.. hari sebelum tu call dan diorg ckp klinik will open tomorrow.. bila dtg je esok hari..klinik tutup..kecewa betul dengan servis klinik ni..
do you have the same problem like me?

GlamorousityLove said...

kakak..buat kat mana ekh??
boleh tak kasi alamat untuk klinik tuh...skang masih lagi survey klinik nk buat braces....terima kasih ya
boleh email saya di
norhazlinaib@yahoo.com.

cikcleopatra said...

Anonymous : first saya bayar RM1550 - byr masa doc nak pasang braces tu..rm50 utk starter kid bg yg pakai braces..dlm tu dia bg berus gg dan sebagainya la..khas utk pemakai braces. then every month masa buat treatmnt kena byr RM150.00..sampai la baki hutang habis byr.

hope ia membantu awak! =)

cikcleopatra said...

Anonymous : tahniah anda mendapat dentist yg bagus!hehe..pakai getah tu bg saya sakit!! sbb gg kite tu die nak regangkan kan..tu la permulaan sakit berbraces..hehe..

cikcleopatra said...

nunster : yeke??saya xpenah pulak..sbb saya selalu dtg after opis hour..dlm pukul 6 lebih ke 7lebih mcmtu..tp i admit klinik impiana ni mmg da slow la skrng sbb dentist yg buat braces tu sorng..bkerja dkt hukm pulak tu..patient pulak makin ramai..huhu..

cikcleopatra said...

Glamor : saya da email! =)

Anonymous said...

Saya nak pakai jgk tp takot plk bile ade yg kate sakit tu., hhmmm selesa x pakai braces ni., kotla bibir jadik ternagkat sbb ade braces tu.. Cm ssh nk ckp cm jehan rajalawak tu tgk die pakai cam terkeluar je braces die

naim iman said...

singgah jumaat dr si pemakai gigi besi jugak.hehe

"bella Chentaku" said...

Salam..sy br 2 hari pkai braces.sakitt sgtt....knpe ye lepas gosokk gg terasa skit sgt.sy xpakai getah lg.doc pasang braket dlu.skit sgt.sobsobsobb

Fa'a Roslee said...

kak,hritu saye postpone braces sbb blajar jauh ngan klinik tu,skrang saye dah hilang 4 btg gigi,kad apment kate bonds up,mksudny saye pkai atas dulu eh .

cikcleopatra said...

Bella Chentaku : Baru lagi pakai mmg sakit..jgn gosok gg tu kuat sgt yer..slow2 gosok tp lame pun xpe.then jgn lupe kumur dgn listerin atau apa2 jer cecair kumur agar bakteria hilang dan ulser pun xde..lame2 ok la tu..saya tiap bulan after ketatkan braces ni still rase sakit sehari 2 after ketatkan tu.benda tu biasa..beauty is pain kan..hihi..bertabah lah yer! ;)

cikcleopatra said...

Fa'aa Roslee : Alamak..saye xpenah lak tgk kad appoinment saye..hehe..mgkin la die pasang atas dulu..sory sebab xdpt menjawab soklan awak.. -.-'