Monday, February 28, 2011

TIP KULIT WAJAH BEBAS DARI JERAWAT

Assalammualaikum wbt..

mencurik mase jap nak menghupdate entry ;)
nampak tajuk kat atas tu???hehe.tawu la nampak..saje jer nak tanye pong! jgn mara ha..nanti kene jual! ;p
kali nie cikcleo tergerak hati(ceyy poyo gile tergerak hati..hahaktuih.) nak share tip cemane nak jage kulit uolss tu agar tampil menarik, tertarik, ditarik ko memang gebu! haa..ini gaye cikcleo taw! jom amal kan bende2 kat bawah nie.

Picture taken from google.
  • Cuci muke 2x sehari ok! pagi dan malam. supaya muke tu bebas dari kotoran. ye la korang mane taw tah bape byk debu kotor melekat lekit kat muke uolss tu an??an?then satu lagi agar wajah kite bebas dari minyak! ouch..sangat buruk bile muke berkilat2 dengan minyak ^_^' tapi ingat! jangan kerap membasuh muke..sebab kulit kite nie pon perlu kan sedikit minyak.nanti kulit kering da jadi isu laen lak..gatal2 lak kulit muke tu.daa terpakse g NY skin care..hee.

picture taken from google.
  • Toner muke!!! taw x yang toner muke lagi penting dari cleanser???iye uolss, korang ingt dengan cuci muke jer da bersih ke??oh tidak!! xcaye jap lagi pegi cuci muke then sapu toner..tengok bape inci kotoran yang melekat kat kapas muke tu??cikcleo rase da boley wat seni tampak da kapas tu.keke. toner muke tu tiap kali lepas cuci muke ohkey??toner ni ley buat muke bebas jerawat sebab ia membantu dalam membersihkan liang pori wajah kite!jangan sapu toner kat bahagian mate. bahagian mate nie sensetip sikit.

  • Jangan suke pegang kulit wajah! nie x asek je nak usap muke die  yang putih gebu tu. bile jerawat nek bising sane sini.haha..lumrah an. kite xtaw tah bakteria hape yang melekat kat tangan kite nie..pastu sesedap tempoyak mak korang jer nak pegang muke tu. tu pasai jerawat nek. then satu lagi rambut yang kotor pastu kene kat kulit wajah pon same. cadar ngn sarung bantal korang pon kene bersih.ingat tu agar kulit bebas jerawat.

picture : google.
  • Pakai la bedak tabur. paling elok face powder cam silky girl tu. dengan memakai face powder nie dapat elak bakteria melekat kat muke kite. cikcleo akan pakai bedak nie tiap kali pas pakai foundation pastu baru la tepek kan compact powder lak.  bukan je kulit bebas minyak. make up kite pon tahan lama taw. xcaye try ok! 

  • Pakai make-up remover.  tiap kali pas make-up kalo boleh pakai la make remover or minyak rambut adek korang tu ataupon pakai wet tissue.cikcleo tidak berkemampuan. pakai minyak safi n wet tissue jerk.xmampu nak beli make-up remover ^_^'

picture taken from google.
  • Scrub or mask muke seminggu sekali or dwikali(2kali! dasar perosak bahasa ^_^'). Tujuaannye adalah untuk buang sel kulit mati kat muke kite nie.baru lah nampak berseri noks..ni kalo x kusam jer..kalo nak pilih scrub pilih yang ade bijik2 yang kasaq sikit.biaq dia sental kulit uolss..haha.tp jangan sampai ober dos..dok seronok sangat sampai hari2 die nak pakai scrub ngan mask tu.ishk3..sadis jer ;p

  • Pilih product yang bersesuaian.  syukur muke cikcleo setakat nie seswai ngn semua jenis product. tak taw la pasni kan..choi!!xmau! bia camni jerk..senang sikit nak beli produk memurah jer.hee.

  • Jaga pemakanan.  banyakkan makan sayur sayuran hijau agar jerawat tak naek di pipi. dan kurangkan makanan yang berminyak.


ok tu je la yang mampu dikongsikan disini..kalo sesape ade pendapat lain yang nak dikongsikan bersame..sile2 lah tinggalkan pendapat itu..sharing is caring kan???caring is loving! loving is??teeettt... haha.

CANTIK BUDI PEKERTI DAN BUDI BAHASA LEBIH BAIK

2 comments:

AliaJustea said...

nak hilangkan bekas jerawt mcm mne plak? atoiii... da lama tak hilang2..makin bertempek ade lah..

fadeelah said...

mke i slalu jerawat . xsuka giler . mke awk licin jea . ske tgk =)