Monday, February 28, 2011

KENAPA PERLU ADA PERASAAN DENGKI SESAMA BLOGGER??

Assalammualaikum wbt..


ishk panas jer hati nie bile bace blog blogger yang kene maki hamun and kene hentam..macam blog nelly, yuyu zulaikha, elia dan ramai lagi la..xcukup entry kalo nak list sume..si Fatin Liyana yang hot tu pon da alami sume nie..ishk!
der lu pahal nak komen2 pasal orang..walhal blogger tu tak de sikit pon wat salah kat lu..xder pon wa rase blogger tu menyusahkan lu..kan cikcleo da tukar ayat pengganti diri..haha.mara sangat nih!ishk3..

iye memang cikcleo blogger baru..memang tersangat baru la. tp pemikiran wa bukan baru. sebelum wa start blogging wa mmg da banyak bace blog orang. bace tips2 dari otai..huh..so otak wa nie matang ok! (masok bakol angkat sendirik kan!!!)

tp wa pelik la dengan setengah2 orang yang xde keje lain..bile tengok ade je blogger yang sedang meningkat naek atau dikenali..die pon mula la menyusun ayat nak memberi kritikan yang macam haram jadah tu kat blogger nie..walhal blogger2 nie sangat baik jer. berusaha sendiri dengan membuat penulisan mereka yang mantopz2. so sad la dengan keadaan nie..kenape perlu wujud hasad dengki nie..nampak sangat la masyarakat kite nie penuh dengan PHD..xboleh langsung nak tengok orang berjaya kan?????

meh nak kongsi ayat nie sikit..biaq depa nie sedaq la kan;

Hasad atau dengki satu daripada maksiat batin yang boleh membinasakan seseorang. Kata Imam Al-Ghazali, ia sebesar-besar kejahatan manusia yang dicela oleh syarak. Katanya lagi, ketahuilah hasad itu haram dan maknanya ialah engkau suka hilang nikmat daripada orang yang engkau dengki atau turun bala kepada orang itu (Hidayatus Salikin 206).

Sifat hasad itu mendatangkan kemurkaan Allah. Ia boleh membinasakan diri seseorang dan amalannya. Rasulullah bersabda bermaksud: ”Takutlah kamu semua akan sifat dengki sebab sesungguhnya dengki itu memakan segala kebaikan sebagaimana api memakan kayu bakar.” (Riwayat Abu Daud daripada Abi Hurairah Riadus Salihin 4:1441)


to all bloggers yang da terkene tu..cikcleo tahu bende2 nie bukan pematah semangat korangkan..10 yang mengutuk 100 yang menyokong rite??? ;)

keep blogging guys!

TAK KOSE NAK LAYAN BENDE2 CANI DAH..CHILLS JE!

5 comments:

nelly said...

wah ...ayat entri ! i like ..
erm ..manusia ..biasalah nak dengki mendengki .

cikcleopatra said...

@nelly
taw xpe nelly!!huhu.sabo yo la.

Raji berkata said...

tu lah manusia
xboleh tgk org lain naik lgsong
ada jer perasaan iri hati
sabo jer la...

cikcleopatra said...

@Raji berkata
a'ah kan raji kan kan kan!! da macam rajikhan la bunyiknye.haha. tu la ishk suke menjatuhkan bgsa sendiri.hmm.

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

biasalah dengki tu..org melayu especially mmg kuat phd nya..mencik dgn blog yg suka ngutuk org lain..