Friday, April 13, 2012

Wonderful Melaka

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalammualaikum wbt..

Lama gile tak update blog ni..tak menahan..rase cam da tak de skill mengarang dah..hancur lebur di telan penyu..erk??*pengaruh cerita cinta kura-kura*whatthefish la kan masuk cite tu lak kat sini..aigo2!!tengok! intro pun da lari ke laut tempat penyu bermain..erk penyu lagi..hmm -.-'

Whatever la kan..tapi motip beradanya aku disini adalah untuk mengupdate story aku travel ke Melaka. mesti ada orang yang cakap Melaka??alaa apa sangat la ade kat Melaka tu..boring!! lame gile meninggalkan negeri melaka tu dari senarai destinasi pelancongan gue..sekali da pergi..waaahh awesome!! tercanggak-canggak aku memikirkan tentang kemajuan negeri Melaka dan kehebatan Datuk Bandar mereka mengilhamkan tarikan yang pelbagai di tu..sungguh terharu..nak nanes jap..sob3x..

Kami bertolak dalam pukul 11 lebih la..menaiki vios si melah..pelesup die bawak kete dalam sejam da sampai Melaka..hamboi kemain kawan aku sorang ni. si jijah dan senah hanya mampu menggaru kan kepale sambil kecut perut tengok..aku cool jer..hahaha.*retis kan??kene pandai kaber*hihik.

Sampai Melaka masing-masing menggaru kepale xtaw nak pergi mane..aku jugak kene mencetus kan idea..hmm..mula-mula nak pergi check in Hotel dulu. Avillion Legacy Hotel Melaka adalah hotel yang bertuah itu kerana akan menerima gadis2 jelitawan ini. hahaha sila muntah..sekian..kami da book Superior Room RM218 rege nye..check in satu malam aje pun yakni hari ahad..bak kate si senah..jimat sikit holiday time bukan weekend nie..so sepakat la kami mengambil cuti untuk ke esokkan hari..hamaigad...

Jijah yang membajet comel di lobby hotel..keke..

dekat parking hotel ye..retis bertemu retis bak kate si jijah. fake sangat taw!
Tapi disebab kan kesalahan teknikal..kami terjalak pulak hingga ke Klebang..niat di hati nak minum coconut shake kat situ..tapi dukacita dimaklumkan orang yang beratur nak beli coconut shake tu panjang kemain..hamaigad!tapi rupa-rupanya ada lagi gerai untuk makan&minum kat situ..oleh demikian selamatlah si senah dan jijah dari beratur panjang.agagaga..*i retiss..xboleh keluar kereta, cair make up* wah menggeletis sgt.haha..

rase nak ngorat abg ni la..boleh minum coconut shake pree hari2.agaga..

terbukti sedap! habis kau..

Si Senah bergambar di depan kedai tersebut..

Coconut shake die Seriously best!! no wonder orang ramai kemain..kami order coconut shake special.murah siot!! RM2.00 je satu cawan..mampu nak dapat kalau kat KL???nan hado...siap bungkus bawak balik lagi..hiii..nyummy.

After menyantap coconut shake dan bihun goreng yang aku tapaw dari rumah kami pulang la ke sangkar..#eh..hotel la..agak lembap ye person yang incharge kami tu..orang sebelah da masuk 2..kami still xdapat check in..berangin betol aku la..servis xde la baik sangat hotel ni..like2 je..after ngok ngek ngok ngek sejam 2..lepas solat perjalanan diteruskan..tak sah la kalo datang melaka tak pergi Umbai kan..pe kena ikan bakar..pergh...siyes sedap!! xpenah aku makan seafood sesedap itu..lalalala..kami makan di Muara Ikan Bakar..Ikan Jenahak sekor buat bakar saja..udang masak butter dan udang goreng tepung..1st time aku makan seafood dengan nasi lemak..ow gittew rupanya special ikan bakar umbai ni..makan ngn nasi lemak -.-'

semua mentedarah kerana lapar..licin memang takda kasihan punye..sedap gile..lagi2 udang butter..ikan dia pon memang fresh..huh lapa lak tetiba..perut kenyang semua pon tersandar..total RM116..wah berbaloi-baloi..makan 4orang..hahak..memang dasar perut tong drum memasing ni..agagaga..

masakan kat sini memang best!



lepas kenyang berjalan-jalan la kami ke Menara Taming Sari..entrance fee RM10/adult..kami naek malam..so nice bandar melaka from top..semua pon terkinja2 nak amik gambar kan!!sampai penat la operator tu ulang *sila jangan berdiri* terima kasih..haha.hamaigad..

view dari atas menara taming sari..wajib naek kalo ke Melaka

Benda bulat belakang tu la yang kiteorang naek td..sila abaikan entiti dihadapan..hihi.si senah,jijah,melah..

Destinasi seterusnya Melaka River Cruise..RM10/adult jugak...tak terkata bhai..memang aku da lame gila kot xdatang Melaka..sungai yang dulu nye koto dan busuk berubah wajah. salu aku dengar kat tv dan bace kat pappper (versi Jozan dalam lawak ke der) je. tapi memang sangat best la cruise nie..aku naek malam..penataan cahaya tu menarik..tapi bau as usual la..haha..cam haram je bau die..ngeh3x..ape2pon RM10 memang berbaloi..



view sepanjang perjalanan cruise tersebut
feeling2 macam kat venice jap..hehe

Next destination...Jonker Walk..Jonker Walk nie ada bazar macam kat feringgi tu la..lebih kurang macam uptown.hanya dibuka pada hari jumaat, sabtu, ahad..menarik barang-barang dia..unik! tapi duit nan hado..u just shadap je la temah oi..malam pun sudah larut..kami kembali pulang ke sangkar avillion =p

jonker walk

Macam panjang pulak kan entry nie..bese la..lame xdapat menaip..sekali taip terpanjang pulak.hihi..hari esoknye pula kami target nak makan asam pedas melaka di bukit katil..pergh!!!memang terbaik der.yang tak baik rege nye je..mahey kemain kau..tapi naseb sedap..huh maveles!

sedap!!sampai aku pon da macam Dr. Rozmey..agagaga

sekian sudah cerita aku tentang melaka bandaraya bersejarah..pergilah melancong ke melaka..gerenti puas hati..i loike..next story pasal Langkawi dan Medan pulak yer..doakan aku rajin menaip..agagaga..

Adios..
Sugos..

p/s: kak ain picc!!saya da menaip ni..hihi..
p/s: kepada teletubies sekalian..jijah, senah, melah sila jangan kondem aku yer..hahaha #bersedia je la aku >_<'

5 comments:

Ainol Barieah binti Januddin @ Ibrahim said...

hahahaha....gud......

*ingat da lupa password....hahaha...*

KhaiRin : anies said...

knape x ckp g melaka? kalu x bleh stay free je..

cikcleopatra said...

kak ain : wah!!! cepat gile datang komen..agagaga..sesungguhnya awak mmg suke membace.haha..

anies : anis dok melaka ea??kat ne?

kay_are said...

yang river cruise tu aku pun pernah naik.. memang cantik r view die.. tambah2 sekeliling leh nampak umah lawa2 lak tu.. yang lain macam tak pasti pernah g ke tak.. dah lupe

hidayah said...

nasib baik aku penah g melaka. river cruise ! coconut shake bagai la ko, kerang bakar la ko, goreng tepung AISHHHHHHHHHH !!!!

sabo !